Переглянути всі підручники
<< < 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 > >>

 

щення частини накипу від розпеченої стінки може призвести до швидкого випаровування води і вибуху котла.

З таких причин тверду воду перед використанням треба пом'якшувати, тобто видаляти з неї гідрогенкарбонати кальцію і магнію, переводячи їх у нерозчинні. Цього досягають насамперед кип'ятінням води. При цьому гідрогенкарбонати кальцію та магнію розкладаються:

Карбонати кальцію та магнію, а також гідроксид магнію випадають в осад, і вода втрачає твердість.

У домашніх умовах (під час прання, наприклад) для пом'якшення води можна додавати соду Na2C03, у промислових умовах—частіше додають гашене вапно Са(ОН)2 та інші речовини:

Завдання для самоконтролю

130. У першу порцелянову чашку насипали карбонат кальцію, в другу — нітрат калію, в третю — хлорид натрію і почали прожарювати, забувши позначити вміст чашок. Як можна, спостерігаючи процес прожарювання і випробовуючи продукти реакції, розпізнати взяті солі?

131. Як здійснити такі перетворення:

Напишіть відповідні рівняння реакцій.

132. Як, маючи у розпорядженні тільки хлорид ну кислоту, розпізнати карбонат барію, сульфат барію, сульфіт барію? Відповідь проілюструйте рівняннями реакцій.

133. Як позбутися тимчасової твердості води? Відповідь проілюструйте рівняннями реакцій і запишіть їх у йонній формі.

 

Переглянути всі підручники
<< < 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 > >>
Hosted by uCoz