щення частини накипу від розпеченої стінки може призвести до швидкого випаровування води і вибуху котла. З таких причин тверду воду перед використанням треба пом'якшувати, тобто видаляти з неї гідрогенкарбонати кальцію і магнію, переводячи їх у нерозчинні. Цього досягають насамперед кип'ятінням води. При цьому гідрогенкарбонати кальцію та магнію розкладаються: Карбонати кальцію та магнію, а також гідроксид магнію випадають в осад, і вода втрачає твердість. У домашніх умовах (під час прання, наприклад) для пом'якшення води можна додавати соду Na2C03, у промислових умовах—частіше додають гашене вапно Са(ОН)2 та інші речовини: 130. У першу порцелянову чашку насипали карбонат кальцію, в другу — нітрат калію, в третю — хлорид натрію і почали прожарювати, забувши позначити вміст чашок. Як можна, спостерігаючи процес прожарювання і випробовуючи продукти реакції, розпізнати взяті солі? 131. Як здійснити такі перетворення:
|