Переглянути всі підручники
<< < 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 > >>

 

§ 6. СУЛЬФАТНА КИСЛОТА

Сульфатна кислота H2S04 (безводна, 100%-ва) — важка безбарвна оліїста рідина. 

Сульфатна кислота —їдка рідина, тому треба остерігатись, щоб вона не потрапила на шкіру й одяг. А якщо це сталося, треба швидко змити її великою кількістю води, після чого нейтралізувати розчином соди і знову змити водою.

Пам'ятайте таке правило:

не можна воду доливати до концентрованої сульфатної кислоти! Для розбавляння кислоту треба доливати до води невеликими порціями.

Хімічні властивості сульфатної кислоти багато в чому залежать від її концентрації. В лабораторіях та промисловості використовують розбавлену і концентровану сульфатну кислоту, хоча такий поділ дещо умовний.

Розбавлена сульфатна кислота виявляє всі хімічні властивості, характерні для кислот.

1. Зміна кольору індикатора. Пригадайте, якого кольору набувають відомі вам індикатори в кислому середовищі.

2. Дисоціація кислоти. Сульфатна кислота двохосновна, належить до сильних кислот. У водних розчинах вона дисоціює на йони за двома ступенями (за першим — практично повністю):

Ось чому в процесі нейтралізації розчинів сульфатної кислоти H2S04 утворюються два ряди солей: середні солі — сульфати і кислі солі —гідрогенсульфати.

3. Взаємодія з основами. Якщо у пробірку з розбавленою сульфатною кислотою добавити дві-три краплі фіолетового

 

Переглянути всі підручники
<< < 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 > >>
Hosted by uCoz