§ 6. СУЛЬФАТНА КИСЛОТА Сульфатна кислота H2S04 (безводна, 100%-ва) — важка безбарвна оліїста рідина. Сульфатна кислота —їдка рідина, тому треба остерігатись, щоб вона не потрапила на шкіру й одяг. А якщо це сталося, треба швидко змити її великою кількістю води, після чого нейтралізувати розчином соди і знову змити водою. Пам'ятайте таке правило: не можна воду доливати до концентрованої сульфатної кислоти! Для розбавляння кислоту треба доливати до води невеликими порціями. Хімічні властивості сульфатної кислоти багато в чому залежать від її концентрації. В лабораторіях та промисловості використовують розбавлену і концентровану сульфатну кислоту, хоча такий поділ дещо умовний. Розбавлена сульфатна кислота виявляє всі хімічні властивості, характерні для кислот. 1. Зміна кольору індикатора. Пригадайте, якого кольору набувають відомі вам індикатори в кислому середовищі. 2. Дисоціація кислоти. Сульфатна кислота двохосновна, належить до сильних кислот. У водних розчинах вона дисоціює на йони за двома ступенями (за першим — практично повністю): ![]() Ось чому в процесі нейтралізації розчинів сульфатної кислоти H2S04 утворюються два ряди солей: середні солі — сульфати і кислі солі —гідрогенсульфати. 3. Взаємодія з основами. Якщо у пробірку з розбавленою сульфатною кислотою добавити дві-три краплі фіолетового
|