реакцій і виробничі втрати вихід продукту реакції завжди менший від того, який мав би утворитись згідно з рівнянням реакції (на підставі закону збереження маси). Отже, практичний вихід продукту завжди менший за теоретичний. Вихід продукту—це відношення фактично добутого продукту до максимально можливого, обчисленого за рівнянням реакції. Вихід продукту виражають у частках одиниці або у відсотках. Зверніть увагу, що для розв'язування задач на вихід продукту зовсім не має значення, як його обчислювані: за відношенням мас, об'ємів чи кількості речовини. В усіх цих випадках буде знайдено тс саме значення шуканої величини. Розглянемо конкретні приклади. Задача 1. З 320 т сірчаного колчедану, масова частка Сульфуру в якому 45 %, добуто сульфатну кислоту масою 405 т (у перерахунку на безводну). Обчислити вихід сульфатної кислоти.
|