вина, нелетка, також добре розчиняється у воді і змішується з нею у будь-яких співвідношеннях. Хімічні властивості 1. Дія на індикатори. 2. Дисоціація на йони. Нітратна кислота—сильний електроліт, у водному розчині практично повністю дисоціює на йони: Дисоціація відбувається переважно за першим ступенем, за другим —менше, за третім —ще менше. • Які кислі солі може утворювати фосфатна кислота з магнієм? Напишіть формули таких солей і назвіть їх. Чому нітратна кислота не утворює кислих солей? 3. Взаємодія з основними оксидами й основами. У даному разі нітратна і фосфатна кислоти виявляють властивості, типові для кислот. • Напишіть рівняння реакцій нітратної і фосфатної кислот з оксидами натрію і барію та гідроксидами калію і кальцію. • Як, на ваш погляд, взаємодіють нітратна і фосфатна кислоти з амфотерними гідроксидами? Відповідь обґрунтуйте, підтвердивши, де можливо, рівнянням реакції. 4. Взаємодія з солями. Нітратна й фосфатна кислоти вступають у реакцію з обмеженою кількістю солей. Це пояснюється тим, що нітратна кислота сильна, але летка, а
|