Усі нітрати —тверді кристалічні речовини, добре розчинні у воді, токсичні (отруйні). Характерною хімічною властивістю нітратів є їхня здатність розкладатися під час нагрівання з виділенням кисню та інших продуктів. Продукти розкладання залежать від природи металу, який входить до складу солі, від його місця у витискувальному ряді металів: тобто солі таких металів, які у витискувальному ряді стоять ліворуч від магнію Mg, під час розкладання утворюють нітрити і кисень; від Mg до Си—оксид металу, бурий газ N02 і кисень, а праворуч від міді Си —вільний метал, бурий газ N02 і кисень 02. • Напишіть рівняння реакцій розкладання під час нагрівання нітратів калію, купруму, меркурію й аргсіггуму. Нітроген —один з хімічних елементів, необхідних для росту і життєдіяльності рослин. Як правило, вміст його в ґрунті невеликий, і рослинам не вистачає Нітрогену. Доводиться вносити його у ґрунт у вигляді азотних добрив. Речовини, які містять Нітроген і вносяться у ґрунт для підвищення врожайності, називаються азотними добривами. Азотні добрива поділяються на дві групи: 1) мінеральні добрива—селітри1 KN03, NaN03, NH4N03, Ca(N03)2; солі амонію (NH4)2S04; рідкий аміак NH3, аміачна вода NH3 • Н20 та ін.; 1 Селітра (під лат. sal — сіль і nitrum — луг) — загальна назва нітратів калію, натрію, амонію, кальцію.
|